Szabad megenni a tofut nyersen? Ezeket a szempontokat kell figyelembe venni

A cikkből kiderül, hogy ehető-e a nyers tofu, avagy sem.

Tofu nyersen ehető
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tofu egy Kínából származó élelmiszer, ami az ott őshonos szójababból, azaz pontosabban annak a püréjéből készül, amit szivacsos állagú tömbökké préseltek. Fogyasztásával a szervezet fontos tápanyagokhoz jut, hiszen tele van fehérjékkel, az összes esszenciális aminosav megtalálható benne, egészséges zsírokat tartalmaz, vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Változatos módokon beépíthető a mindennapok étrendjébe, de biztosan sokakban felmerülhetett már kérdésként, hogy vajon nyers fogyasztása biztonságos-e, avagy sem?

Ehető nyersen a tofu?

Sok recept pirított vagy sült tofut ír elő, másoknál pedig nyers tofut kell használni, amit legtöbbször kockákra vágva tálalnak. A nyers tofu kapcsán fontos megjegyezni, hogy valójában nem teljesen nyers, hiszen készítésekor a szójababot áztatják, majd főzik, hogy "szójatejet" készítsenek belőle. Ezután a szójaitalt újrafőzik, és hozzáadnak sűrítőanyagokat, hogy a végeredmény egy sűrű tofutömb legyen.

Tofu nyersen ehető 1
Fotó: plej92 / Getty Images Hungary

Fogyasztása számos előnnyel jár. Először is a tofu egy gyors és olcsó módja annak, hogy az ember növényi fehérjét illesszen az étrendjébe, mivel csak minimális előkészületet igényel. Jó forrása a kalciumnak, vasnak, magnéziumnak, foszfornak és mangánnak. Sütés nélkül kevesebb a kalóriatartalma is, hiszen nem vegyül a kalóriadús olajokkal, zsírokkal.

A nyers tofu kockázatai

Annak ellenére, hogy a tofu előre elkészített étel, nyers fogyasztása kockázatokkal járhat. Ide tartozik a keresztszennyeződés, például ha a tofu érintkezik más, potenciálisan veszélyes élelmiszerrel vagy szennyezett vízzel. Egy ilyen eset történt az 1980-as évek elején, amikor a Yersinia enterocolitica baktérium okozta súlyos emésztőrendszeri fertőzés terjedt el egy olyan tofu miatt, amely szennyezett vízzel került érintkezésbe a gyártóüzemben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nyers tofu szennyeződhet Listeria monocytogenes baktériummal is, amely a lázzal, hányással, hasmenéssel járó liszteriózis okozója. Noha a tofut olyan szerekkel is kezelik, amik védik az élelmiszert attól, hogy ez vagy másfajta baktériumok elszaporodjanak rajta, még mindig fennáll a kockázat. Fagyasztott élelmiszerekben is lapulhat Listeria baktérium, erről korábbi cikkünkben a Nébihet kérdeztük.

Így lehet biztonsággal elfogyasztani a nyers tofut

Annak érdekében, hogy a nyers tofut biztonsággal lehessen fogyasztani, fontos bizonyos lépéseket betartani. Mielőtt bárki megkóstolná, mindig csepegtesse le róla a felesleges nedvességet, jó ötlet magas nedvszívó képességgel bíró törlőpapírral bevonni, akár nehezéket is rátenni, hogy minél több vizet veszítsen. Fontos a megfelelő tárolás is ahhoz, hogy megakadályozzuk a baktériumok szaporodását - a kibontott tofu 2-4 fokos hűtőben 3-4 napig fogyasztható. 

Ha valaki salátára morzsolná, vagy kockákra vágná, mindig tiszta, mosott eszközöket használjon, hogy minimalizálja a potenciális szennyeződés kockázatát.

Tofu nyersen ehető
Fotó: Liudmila Chernetska / Getty Images Hungary

Végeredményben a tofu egy magas tápanyagtartalommal bíró készétel, aminek semleges ízét fűszerekkel, pirítással lehet feldobni - ehhez receptet itt találsz. Bár nyersen fogyasztani minimálisan ugyan, mégis kockázattal járhat az esetlegesen baktériumfertőzések miatt, de ha jól tárolja az ember, azzal jelentősen csökken ennek a rizikója. Viszont a gyermekek, a 70 évnél idősebbek, a terhes nők vagy azok esetében, akiknek valamilyen okból kifolyólag gyengébb az immunrendszerük, fokozottan oda kell figyelni a fertőzések megelőzésére, így ők inkább hőkezeljék minden esetben a tofut. 

8 isteni vacsora 500 kalória alatt - Nincsen bennük csirkemell

Egy idő után már unalmas a csirkés menü - mutatunk pár kalóriaszegény vacsorát, amivel könnyen helyettesíteni lehet.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük