Így segít a 72 órás szabály a spórolásban: sok pénz marad a számládon ezekkel a trükkökkel

Csak egy kis önfegyelem, és máris több ezret spórolhatsz meg minden hónapban.

Spórolós trükkök
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte mindenkinek van saját, jól bevált tippje a spórolásra, amit alkalomadtán szívesen meg is oszt másokkal. Így tett a Redditen feltett kérdésre több ezer kommentelő is, ahonnan a legjobb ötletekből szemezgettünk. 

Sok pénz marad a számládon ezekkel a trükkökkel

Az egyik leggyakrabban emlegetett spórolási trükk a 72 órás szabály, ami nagyon egyszerű. Ha szeretnél venni valamit, amire nincs azonnal szükséged, add egy listához, és várj 72 órát. Ha három nap múlva még mindig meg akarod szerezni, vedd meg. A legtöbben viszont 72 óra elteltével már nem akarják a kívánt dolgot, így megspórolják a vásárlás árát. Egy másik hasznos tipp a spóroláshoz megtanulni nemet mondani a különböző mozi-, vacsora- és egyéb meghívásokra. Hiszen ilyenkor is sok pénz megy el a mások által kitalált programokra. 

vacsora otthon
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

Ha nem tudsz nemet mondani, érdemes otthon enned, mielőtt elindulnál, jóllakottan biztosan kevesebbet fogsz ételre költeni, és beéred kisebb adaggal is. A legtöbb szupermarket többféle kupont ajánl a vásárlóinak, de csak azért ne vegyél meg egy terméket, mert kuponod van hozzá. Bevásárlókocsi helyett használj kosarat, amibe sokkal kevesebb dolog fér el, így kevesebbet fogsz költeni. Mások a bolti bevásárlás helyett a házhoz rendelést választják, így megússzák az impulzív bolti vásárlást. 

A szórakozáson és a ruhákon is sokat spórolhatsz

Sokan súlyos összegeket fizetnek különféle streamingszolgáltatásokra, pedig valójában csak egy-egy filmet néznek meg rajtuk. Nézd meg, melyiket milyen gyakran használod, és töröld az előfizetésed a ritkán nézett szolgáltatásokra. Hasonló a helyzet az e-mail-feliratkozásokkal is, csak azokat tartsd meg, ami tényleg hasznos. A kéretlen promóciós e-mailek felesleges vásárlásra buzdíthatnak, ezért töröld őket, és iratkozz le róluk.  

Új könyvek vásárlása helyett iratkozz be egy könyvtárba, ahonnan gyakran filmeket és lemezeket is kölcsönözhetsz. A felkapott, csillogó edzőtermek helyett használd az egyszerűbb, de olcsóbb helyeket, főleg, ha csak néha jársz le súlyt emelni. Ruhavásárlás során is sokat spórolhatsz, ha új darabok helyett használt ruhákat veszel. Mindig gondold át, megéri-e az árát, és többször is fel fogod-e venni a kinézett ruhát. Gyerekruhák esetén különösen sokat spórolhatsz, ha használt darabokat veszel, vagy ismerősökkel cserélsz, hiszen úgyis hamar kinövik őket. 

Erre figyelj, ha közeli vagy aznap lejáró termékeket vásárolsz - Rengeteget spórolhatsz velük

Egyre több élelmiszerlánc kínál közeli lejáratú termékeket. Spórolhatsz is velük!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük