Szerző: Koi Tamás

2024. május 9. 12:05

Gyakorlatilag elvágták az Intelt a kínai piactól

Nem tud több processzort eladni a legnagyobb kínai partnerének, a Huawei Technologies-nek az Intel és a Qualcomm, ami jelentős mértékben kihathat majd a cégek árbevételére.

Kihathat az Intel második negyedéves pénzügyi teljesítményére, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium megvonta a vállalat kereskedelmi licencét, mely lehetővé tette, hogy bizonyos termékeket továbbra is szállítson a kereskedelmi embargó által sújtott Huawei Technologies számára - közölte szerdán a processzorgyártó.

A processzorgyártó a tőzsdefelügyelethez eljuttatott beadványában ugyan nem nevezi meg konkrétan a Huawei-t, ugyanakkor a minisztérium közleménye egyértelművé teszi a helyzetet, illetve kiderül belőle az is, hogy az Intel mellett a Qulacomm kereskedelmi licenceit is visszavonták - azonnali hatállyal.

A kínai Huawei Technologies csaknem napra pontosan öt éve áll amerikai kereskedelmi embargó alatt, mely alól az erre vonatkozó jogszabály értelmében kérelemre felmentést kaphatnak egyes amerikai cégek, amennyiben azok piaci érdekeiket súlyosan sértené az exporttilalom. Ilyen licencet kapott többek között az Intel és a Qualcomm is, előbbi a Huawei számítógépeibe, utóbbi az okostelefonokhoz szállított bizonyos komponenseket, jellemzően rendszerprocesszorokat.

china_cpu

Az eddigi, status quonak tekinthető állapot április második felében borult, amikor a Huawei piacra dobta új MateBook X Pro notebookját, melybe az Intel aktuálisan legfejlettebb, AI-fedolgozóegységet is tartalmazó Core Ultra 9 lapkája került.

Az új MateBook X Pro premierje komoly felháborodást váltott ki amerikai politikai körökben, így április végén több republikánus szenátor is levélben szólította fel Gina Raimondo kereskedelmi minisztert, hogy azonnali hatállyal vonja vissza az érintett kereskedelmi licenceket.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az Egyesült Államok exporttilalmi intézkedéseinek káros hatásait középtávon úgy tűnik, ettől függetlenül kezdi kiheverni a Huawei, mely általános megdöbbenést keltett tavaly, amikor képes volt piacra dobni egy olyan csúcskategóriás okostelefont, mely egyáltalán nem tartalmazott amerikai chipeket.

A cég azóta az AI-gyorsítók piacán is mutatott már életjeleket, és bár a kínaiak egyelőre technológiai lemaradásban vannak, a cég magára találása láthatóan aggodalommal tölti el az amerikai politikai köröket. A Huawei földbe döngölt fogyasztói üzletága olyannyira magára talált Kínában, hogy a helyi okostelefon-piacon hosszú kihagyás után újra beverekedte magát a legnagyobbak közé a cég, jelentős részben az Apple elől elszipkázva a vásárlókat.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.