Tetszett a cikk?

Arról, hogy mit is fog jelenteni a nukleáris együttműködés, Szijjártó Péter beszélt egy Facebook-videóban, amelyben több, csütörtökön kötött megállapodásról is beszámolt.

Több mint egy órát csúszott az eredetileg bejelentett 17:30-as kezdéshez képest Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közös tájékoztatója. Az M1 élőképén a tájékoztató előtt látható volt, hogy kínai és magyar politikusok megállapodások sorát írták alá.

Orbán Viktor nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a kínai–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóján látogatott Hszi Magyarországra. Hszi utoljára húsz éve járt itt, Orbán szerint a világ akkor még egészen más volt: túl vagyunk egy emberéletek millióit követelő világjárványon, Orbán ezen a ponton megköszönte a Magyarországnak nyújtott kínai támogatást. Két éve egy háború árnyékában élünk, a kockázata pedig soha sem volt akkora egy világháborúnak, mint most. A húsz évvel ezelőtti világ egyközpontú volt, az új világrendnek több központja van, az egyik pont Kína.

Magyarország mindig baráti kapcsolatokat ápolt Kínával a miniszterelnök szerint, Magyarország mindig az egy Kína elvét vallotta, mindig baráti országként tekintettünk Kínára. A kínai–magyar együttműködés szerinte a megszakítatlan barátság története. Hszi látogatására Orbán szerint Magyarországnak szüksége volt, hiszen a szomszédban háború van, a világ pedig azon dilemmázik, hogy béke kell, vagy a konfliktust folytassák. Európa ma a háború oldalán áll, a kivétel kizárólag Magyarország, amely béketárgyalásokat szorgalmaz. Kína ebben is partner szerinte, hiszen béketervük van. Magyarország álláspontja Orbán szerint az, hogy ennek a konfliktusnak a csatatéren nem, csak a tárgyalóasztaloknál van megoldása.

Négyszeresére növeltük a külgazdasági kapcsolataink értékét – jelentette ki beszédében Orbán. Közös nyilatkozatukban stratégiai partnerséget kötött a két ország egymással. Kína meghívta Magyarországot, hogy vegyünk részt a kínai gazdaságban, Kína pedig hajlandó részt venni a magyar gazdaság fejlesztésében – magyarázta. Húsz éve Magyarországon nem volt kínai beruházás. Tavaly az összes ide érkező beruházás háromnegyede érkezett Kínából, jelen pillanatban 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon. A kínai vállalatok versenyben döntik el, hová viszik beruházásaikat, Orbán pedig büszke arra, hogy ebben a versenyben jól állunk. A miniszterelnök biztosította Hszi-t arról, hogy ez a jövőben is így lesz.

Az utóbbi száz év Magyarország számára szégyenteljes volt – jelentette ki Orbán. A 21. századot viszont már nem elveszteni, hanem megnyerni akarjuk, ehhez viszont partnerekre és a legmodernebb technológiákra van szükségünk. Magyarország a legjobbat akarja, Kína pedig néhány területen a legjobb, vannak területek, ahol pedig utcahosszal vezet – mondta Orbán, gyorsan köszönetet is mondva a kínai elnöknek.

Orbán azt mondta, arról is szól a megállapodás, hogy mezőgazdasági termékeket fog Magyarország Kínába exportálni,

az együttműködést pedig kiterjesztik a nukleáris iparra is.

Magyarországon történik Európa legnagyobb nukleáris fejlesztése – magyarázta Orbán. A miniszterelnök megköszönte, hogy Kína meghívta Magyarországot a Kínai Nemzetközi Befektetési Fórumra.

Hszi Csin-ping beszédében arról beszélt, örül annak, hogy Magyarországon lehet, örül a látogatás lehetőségének, mitöbb, a kínai nép “szívélyes üdvözletét” adta át Magyarországnak. Hszi azt mondta, a történelem során most a legjobb a kapcsolat a két ország között. Orbánnal hosszan tárgyalt, konszenzusra jutottak abban, hogy a kínai–magyar kapcsolatokat erősíteniük kell, bízik a két ország további együttműködésében.

Azt mondta, egyetértettek Orbánnal abban, hogy Kína és Magyarország jó barátok, akik segítik egymást. Hszi megismételte Orbán bejelentését: átfogó stratégiai partnerséget jelentett be a Kína és Magyarország között. Szerinte ez újabb lendületet adhat a két ország fejlődésének. Azt mondta, megerősítik a két ország törvényalkotásai közötti kapcsolatot, ahogy pártjaik, kormányaik között is. Hszi azt mondta, nagyra értékelik, hogy Magyarország támogatja az egy Kína politikát.

Azt mondta, kiterjesztik az együttműködést a feltörekvő ágazatokban, ez a két ország gazdasági-társadalmi együttműködését fogja elősegíteni. Beszélt arról is, hogy tovább fogják javítani a közvetlen, a két ország közötti járatok fejlesztését. Kína Európára fontos pólusként tekint egy többpólusú világban, mi több, kulcsfontosságú partnerként tekint rá a jövőben is – mondta Hszi, majd hozzátette:

támogatják Magyarországot abban, hogy nagyobb szerepet vállaljon az Európai Unióban.

Hszi elmondása szerint a Kínai Kommunista Párt a modernizáción dolgozik, mely óriási lehetőségeket rejt magában. Az együttműködéstől a két országnak fényesebb jövőt vár.

A sajtótájékoztató után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy Facebook-videóban beszélt a nukleáris együttműködés és több, csütörtökön kötött magyar-kínai megállapodás részleteiről. A tárcavezető a “legfontosabb megállapodásokat” ismertetve elmondta, megindul az előkészítése

  • a korábban V0-ként emlegetett, Budapestet elkerülő vasúti gyűrű megépítésének;
  • egy, a Liszt Ferenc repülőtér és Budapest belvárosa közötti gyorsvasúti projektnek;
  • egy, az elektromos autók töltőhálózatának továbbfejlesztését célzó beruházásnak;
  • egy új, Szerbiával közös, nagy kapacitású határátkelő megépítésének;
  • és egy Magyarország és Szerbia közötti kőolajvezeték megtervezésének.

Szijjártó elmondta a magyar-kínai megállapodások közül a legfontosabbakat

Csütörtökön tizennyolc megállapodást írt alá a magyar és a kínai fél Budapesten, ebből a legfontosabbnak nevezetteket ismertette a magyar külügyminiszter.

Arról, hogy Hszi miért jött Magyarországra, itt írtunk bővebben:

Miért jön Magyarországra Hszi Csin-ping, és kit akar valójában meghódítani?

Nálunk új beruházásokról tárgyalhat Hszi Csin-ping, akár be is jelentheti új gyárak létesítését, Szerbiában pedig minden bizonnyal kulturális központot avat, de Budapest és Belgrád is Peking stabil szövetségese, így ezekben nincs is semmi meglepő. Meghódítani nem minket, hanem Nyugat-Európát kell, amely egyre inkább beleállni látszik egy Kína-ellenes kereskedelmi háborúba.

Riportunkat a kínai elnök látogatásának a fővárosban látható hatásairól itt tudja elolvasni:

Tibeti zászlót takarnak, magyar képviselőt faggatnak, zászlós-sapkás tömeget hoznak össze – rejtélyes kínaiak dolgoznak azon, hogy minden rendben legyen az elnöki látogatáson

Sok száz kínai résztvevő várta szerda délután a Várban a kínai elnököt, szinte mindegyiküknél zászló, egyensapka. Napközben pedig valakik gondosan ügyeltek arra, hogy ne láthasson tibeti zászlót, vagy más, neki nem tetsző dolgot Hszi Csin-ping. Tudósítónknak a tömegben azt mondták, a United Front szervezte őket. De mi az a United Front?