Hormonokat és antibiotikumot tartalmazhat ez a húsféle: nagyon fontos, hogy jó helyről vásárolj

A baromfitenyésztésben alkalmazott hormonok és antibiotikumok túlhasználása káros az emberi szervezet számára.

Az antibiotikumos csirkehús hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyógyszerezett hústermékeket 2010 környékén tették először felelőssé az antibiotikumoknak ellenálló multirezisztens kórokozók (MRK) elterjedéséért, amivel egy időben fellendült az antibiotikummentes húsok kereslete is. Az MRK baktériumok komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, ezért nagyon fontos, hogy jó helyről vásárolj húst.

Hormonokat és antibiotikumot tartalmazhat ez a húsféle

Az antibiotikumok használata az elmúlt évtizedekben jelentősen elterjedt az állattenyésztésben, amit elsősorban a csirketenyésztésben lehet tetten érni. 2019-ben a Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt. A jelentések szerint ugyanis egyes hústermékekben egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium. 

GettyImages-1396173841
Fotó: BongkarnThanyakij / Getty Images Hungary

A Germanwatch nevű szervezet a diszkontáruházak polcain található csirkehúsok fertőzöttségét vizsgálta. A kutatók 59 csirkehúsmintát elemeztek egy német egyetemi laboratóriumban. Az eredmények azt mutatták, hogy a minták 56 százalékán antibiotikumok ellen rezisztens baktériumok települtek meg. Később Németország legnagyobb baromfitenyésztőjének termékeiről is azt állapították meg, hogy 60 százalékban szennyezett MRK-kórokozókkal. 

A tenegerentúlon, a termelékenység javítása érdekében, a tenyésztők nagy része növekedési hormonnal is kezelte az állatait. Az Európai Unió szabályai a csirkék hormonokkal való injekciózását már nem engedélyezik, de léteznek források, melyek szerint bizonyos tápszerek képesek az állat szervezetét növekedési hormon termelésére késztetni, ami hosszú távon szintén káros hatással van az egészségre. 

Nagyon fontos, hogy jó helyről vásároljunk

Évente Európában 33 ezer ember hal meg antibiotikumrezisztens baktériumok okozta fertőzés következtében. 2019-es adatok szerint a világon 1,3 millió ember halálát okozták antibiotikumrezisztens kórokozók. A rezisztens kórokozók ezzel a világ leggyakoribb halálokai közé tartoznak. Az MRK kórokozók különösen csecsemőkre és gyermekekre veszélyesek, ugyanis az ő immunrendszerük még nem képes olyan hatékonyan kivédeni a fertőzéseket, mint a felnőtteké.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A húsban lévő hormonok rákot, pajzsmirigybetegséget, cukorbetegséget, elhízást, endometriózist, fibrómát, terméketlenséget, asztmát és allergiákat okozhatnak, ezért nagyon fontos, hogy olyan helyről szerezzük be az ételt, ahol nem esnek túlzásba az antibiotikumokkal, illetve hormonserkentő módszereket sem alkalmaznak. 

Így ellenőrizheted a húst

Vásárlás előtt mindig ellenőrizd a címkén a hús származási helyét, és győződj meg a hormonmentességről, emellett mindig olyan húst vegyél, amely rózsaszín, és kicsit sem sárgás, nem vizenyős, és nem túl puha. Érdemes emellett olyan forrásból vásárolni, amely nem függ össze a nagyüzemi állattartással és annak hátrányaival, többek között a baromfiak méltatlan tartási körülményeivel.

Milyen színű a jó minőségű hús? Így döntsd el, hogy megvásárolod-e

A hús vásárlásakor fontos szempont az áru színe, amely a frissességről is árulkodhat.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük