szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szijjártó Péter szerint a britek támogatják azt a javaslatot, amely értelmében a NATO az eddigieknél nagyobb szerepet vállalna az ukrajnai háborúban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter brit kollégájával, David Cameron külügyminiszterrel találkozott Londonban, erről a Facebookon számolt be. Szijjártó szerint vannak kérdések, amelyekben Magyarország egyetért az Egyesült Királysággal, azonban olyanok is, amelyekben ellenkező álláspontot képviselnek.

Hasonló a két kormány álláspontja a nukleáris energiával kapcsolatban, amelyet Szijjártó szerint tiszta, fenntartható és zöld energiaforrásnak kell minősíteni. Nagy az egyetértés az illegális migrációval kapcsolatban is, amelyet meg kell állítani, mivel veszélyes a migránsok, a tranzit- és célországok számára is – mondta Szijjártó. A brit kormány korábban az ún. Ruanda-tervvel állt elő az illegális bevándorlók kitoloncolására, amely értelmében Ruandába toloncolnák ki a menekülteket az Egyesült Királyságból.

Amiben nincs egyetértés, az az ukrajnai háború kérdése, mivel Magyarország fegyverszünetet és béketárgyalást szorgalmaz, miközben a britek minél több fegyvert szállítanának Ukrajnába. Szijjártó elmondta, hogy a NATO az eddigieknél nagyobb szerepet vállalna a háborúban egy tegnap a tagállamok állandó képviselői elé tárt javaslat értelmében. A miniszter szerint a britek és a NATO Ukrajna győzelméhez kötik a háború végét, ez azonban szerinte gyakorlatilag lehetetlen, Magyarország pedig nem akar részt venni a felvázolt akcióban.

A brit kormány nemrég jelentette be, hogy minden eddiginél nagyobb katonai segélyt nyújt Ukrajna részére, erről akkor itt írtunk:

Minden eddiginél nagyobb katonai segélyt nyújt a brit kormány Ukrajnának

A brit miniszterelnök szerint Ukrajna védelme Európa biztonsága szempontjából létfontosságú.